پیدایش اینترنت به دهه 1960 میلـادی باز میگردد؛ زمانی که دولت ایالـات متحده آمریکا براساس طرحی موسومـ به آرپا (ARPA) مخفف آژانس تحقیق پروژههای پیشرفته که در آن زمان برای کارکردهای دفاعی بوجود آمده بود، این طرح را اجرا نمود.

طرح این بود که کامپیوترهای موجود در شهرهـای مختلف (در آن زمان چیزی به نامـ کامپیوتر شخصی وجود نداشت بلکه سازمانهای بزرگ و دانشگاهها و مراکز دولتی معمولـاً دارای سیستمـهای کامپیوتر بزرگ مین فریمـ بودند) که هر کدامـ اطلـاعات خاص خود را در آن ذخیره داشتند بتوانند در صورت نیاز با یکدیگر اتصال بر قرار نموده و اطلـاعات را به یکدیگر منتقل کرده و یا در صورت ایجاد بستر مناسب اطلـاعات را در حالت اشتراک قرار دهند.
در همان دوران سیستمـهایی بوجود آمده بودند که امکان ارتباط بین کامپیوترهای یک سازمان را از طریق شبکه مختص همان سازمان فراهمـ مینمودند طوریکه کامپیوترهای موجود در بخشها یا طبقات مختلف با یکدیگر تبادل اطلـاعات نموده و امکان ارسال نامه بین بخشهای مختلف سازمان را فراهمـ میکردند که اکنون به این سیستمـ ارسال نامه پست الکترونیک میگویند. اما برای اتصال و ارتباط دادن این شبکههای کوچک و پراکنده که هر کدامـ به روش و استانداردهای خودشان کار میکردند استانداردهای جدید و مشخصی که همان پروتکلها هستند توسط کارشناسان وضع شد.
سرانجامـ درسال 1961 میلـادی تعداد 4 کامپیوتر در 2 ایالت مختلف با موفقیت ارتباط برقرار کردند و با اضافه شدن واژه نت به طرح اولیه، نامـ آرپانت (Arpanet) برای آن منظور شد.
در دهه 1970 میلـادی با تعریف پروتکلهای جدیدتر از جمله TCP که تا به امروز رواج دارد و نیز مشارکت کامپیوترهای میزبان (Host) بیشتر به آرپانت و حتی گسترده شدن آن به برخی نواحی فراتر از مرزهای ایالـات متحده، آرپانت شهرت بیشتری یافت و ایده اینترنت همراه با جزییات بیشتر راجع به شبکههای کامپیوتری مطرح گشت تا اینکه طی سالهای پایانی دهه 1970شبکههای مختلف تصمیمـ گرفتند به صورت شبکهای با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند و آرپانت را بعنوان هسته اصلی انتخاب کردند. بعدها در سال 1993 میلـادی نامـ اینترنت روی این شبکه بزرگ گذاشته شد.
وب یا همان WWW که مخفف World Wide Web (به فارسی: تار جهانگستر) میباشد توسط آزمایشگاه اروپایی فیزیک ذرات Cern بخاطر نیاز آنها به دسترسی مرتبتر و آسانتر به اطلـاعات موجود روی اینترنت ابداع گشت.
در این روش اطلـاعات به صورت مستنداتی صفحهای بر روی شبکه اینترنت قرار میگیرند و بوسیله یک مرورگر وب قابل مشاهده هستند و همـ اکنون کارکردهای بسیاری دارند.
تاریخچهٔ اینترنت در ایران
سال 1371: تعداد كمی از دانشگاههای ایران، از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلـان، توسط مركز تحقیقات فیزیك نظری و از طریق پروتكل UUCP به اینترنت وصل میشوند تا با دنیای خارج ایمیل رد و بدل كنند.
سال 1372: در سال 1372 هجری شمسی ایران نیز به شبکه اینترنت پیوست. نخستین رایانهای که در ایران به اینترنت متصل شد مرکز تحقیقات فیزیک نظری در ایران بود. در حال حاضر نیز این مرکز یکی از مرکزهای خدمات اینترنت در ایران است.مركز تحقیقات فیزیك نظری و ریاضیات، بعنوان تنها نهاد ثبت اسامی قلمرو [ir.] در ایران به رسمیت شناخته میشود. این قلمرو مشخّصه تعیین شده برای هویّت ایران در فضای اینترنت است.
سال 1373: مؤسسه ندا رایانه تأسیس میشود. پس از راهاندازی اوّلین بولتن بورد (BBS)، در عرض یك سال نیز اوّلین وب سایت ایرانی داخل ایران را راهاندازی میكند. همچنین، این مؤسسه روزنامه همشهری را به زبان فارسی در اینترنت منتشر میكند، كه این اوّلین روزنامه رسمی ایرانی در وب محسوب میشود. در همین سال بدنبال اتصال به اینترنت از طریق ماهواره كانادائی كد ویژن (Cadvision)، مؤسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را بعنوان اوّلین شركت خدمات سرویس اینترنتی (ISP) آغاز میكند.
سال 1374: مجلس ایران تأسیس شركت امور ارتباطات دیتا تحت نظر شركت مخابرات ایران را تصویب میكند و مسؤلیت توسعه خدمات دیتا در سطح كشور را بطور انحصاری در اختیار آن شركت قرار میدهد.
سال 1377: پروژه یونیكد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیک و همكاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنّی دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان (فارسی وب) آغاز میشود. هدف پروژه اینست كه با گنجاندن كامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیكد، نشر فارسی در كامپیوتر، مخصوصاً اینترنت و وب، استاندارد شود و اصولـاً مشكل قلمـ (فونت)های غیر استاندارد موجود در نرمـ افزارهای ایرانی حل شود.
ورود اينترنت به ايران
روايت رايانههائي كه يكي يكي به اينترنت وصل شدند
از زماني كه وينتون سرف (Vinton G. Cerf) از پديده جديدي در دنياي اطلاعات با عنوان "اينترنت " پرده برداشت بيش از 40 سال مي گذرد و شايد بتوان گفت اين پديده بيش از تمام فناوري هاي ديگر در جهان و از جمله ايران توانسته در لايههاي گوناگون خرد و كلان زندگي اجتماعي وارد شود.
به گزارش خبرنگار فناوري اطلاعات خبرگزاري فارس، از زماني كه وينتون سرف (Vinton G. Cerf) از پديده جديدي در دنياي اطلاعات با عنوان "اينترنت " پرده برداشت بيش از 40 سال مي گذرد و در اين مدت تاثيرات بيچون و چرا و كامل اينترنت بر سبكهاي زندگي مردم روز به روز ابعاد جديدتري به خود مي گيرد به نحوي كه پديده اينترنت امروزه به صورت يكي از نمادهاي فرهنگ جهاني درآمده و همه جمعيتها در سراسر جوامع تحت تاثير اين فناوري منحصر به فرد روزگار مي گذرانند.
اينترنت شايد بيش از تمام فناوري هاي ديگر در جهان و از جمله ايران توانسته در لايههاي گوناگون خرد و كلان زندگي اجتماعي بشر وارد شود و تاثيرات عميق و پايداري بر چگونگي زندگي جوامع داشته باشد . هم اكنون استفاده از اين فناوري تا اندازه اي ضروري به نظر مي رسد كه حتي كشورهاي جهان سومي و فقير نيز در حال برنامه ريزي و آماده كردن زيرساخت ها براي بهره برداري هرچه بيشتر از آن هستند .
ظهور اينترنت و گذر از عصر صنعت به فناوري كه تمامي ابزارهاي اقتصادي ، سياسي و فرهنگي را بر پايه فناوري اطلاعات ميسر كرد سبب شد تا دنيا به دهكده كوچكي تبديل شود كه تمامي جوامع بتوانند از اطلاعات و فناوريها براي ارتباط با يكديگر استفاده كنند و در اين بين ضعف در استفاده و بهره برداري از اين پديده بيانگرعقب ماندن از حركت عصر خويش محسوب مي شود.
در اين گزارش سعي شده است به صورت اجمالي پديدآمدن اينترنت در جهان و ايران تشريح شود و كاربردهاي اوليه و فعلي فناوري اطلاعات بر بستر اينترنت در ايران مورد بررسي قرار گيرد.
اينترنت چگونه متولد شد
تولد اينترنت در سال 1968 در وزارت دفاع آمريكا و در بستر جنگ سرد و براساس طرح وينتون سرف شكل گرفت كه چند كامپيوتر نظامي با استانداردهاي آن زمان دنيا بههم متصل شود تا در صورت وقوع جنگ اتمي بين آمريكا و شوروي سابق، اين كامپيوترها بتوانند كماكان اطلاعات نظامي را به يكديگر ارسال كنند اما تاريخ تولد رسمي اينترنت از سوي سازمانهاي معتبر جهاني اول سپتامبر 1969 اعلام شده است.
با اين حال فراگيري اينترنت و بلوغ آن براي ارتباط و گفتمان ميان جوامع به بعد از اختراع وب توسط "تيم برنزلي " برميگردد كه مردم دنيا توانستند اطلاعات و مطالب گوناگون را به مشاركت درآورند .
هدف از تاسيس وب، پژوهش و آزمايش براي پيدا كردن روشي بود كه بتوان از طريق خطوط تلفني كامپيوترها را به هم مرتبط كرد به طوري كه چندين كاربر بتوانند از يك خط ارتباطي مشترك استفاده كنند. يعني در اصل شبكه اي بسازند كه در آن اطلاعات به صورت اتوماتيك بين مبدا و مقصد حتي در صورت از بين رفتن بخشي از مسيرها جابهجا و منتقل شوند. اين تكنولوژي در رابطه با همكاري با مراكز تحقيقاتي دانشگاههاي معتبر امريكا ابداع شد كه در اولين پروژه 4 كامپيوتر واقع در چهار دانشگاه آمريكا بههم وصل شدند.
اما داستان پيدايش اينترنت به اينجا ختم نمي شود و افراد ديگري نيز در تشكيل اين پديده قرن ، سهم داشتند و هريك سنگي بر پايه و سنگهاي قبلي اين بنا گذاشتند تا اينترنت امروزي تحولات شگرفي را در زندگي بشر داشته باشد . از آن جمله مي توان از اقدامات " پل باران " براي تشكيل و تكامل اينترنت نام برد كه پايه كار اينترنت امروزي را شكل داد.
وي معتقد بود كه اطلاعات و دادهها به صورت قطعات و بستههاي كوچكتري تقسيم و هر بسته با آدرسي كه به آن اختصاص داده ميشود به مقصد خاص خود فرستاده ميشود. به اين ترتيب بستهها مانند نامههاي پستي ميتوانند از هر مسيري به مقصد برسند. زيرا آنها شامل آدرس فرستنده و گيرنده هستند و در مقصد بستهها مجددا يكپارچه ميشوند و به صورت يك اطلاعات كامل درميآيند.
دانشمندي ديگر به نام " تيلور " نيز موفق شد دو كامپيوتر را در شرق و غرب آمريكا به هم متصل كند. با اين اتصال انقلابي در نحوه صدور اطلاعات در دنياي ارتباطات رخ داد كه نتيجه آن را امروز همگي شاهد هستيم كه اين شبكه به بستههايي از اطلاعات كه به وسيله كامپيوترهاي مختلف ارسال ميشدند، اتكا داشت.
"رِي تاميلسون " نيز از ديگر افرادي بود كه اختراع ايميل - پست الكترونيكي - به وي نسبت داده شده است.
اينترنت در دنيا فراگير مي شود
اوايل سال 1990 رشد استفاده از اينترنت به صورت تصاعدي در دنيا افزايش يافت كه يكي از علل آن را مي توان در ايجاد ابزار و موتورهاي جستجو تحت تاثير "word wide web " اعلام كرد. اما با آنكه اينترنت از ابتدا طوري بود كه مبادله اطلاعات براي تازهواردان بسيار ساده باشد اما بزرگترين جهش در وب در سال 1993 با عرضه نخستين برنامه مرورگر وب گرافيكي " موزاييك " به وجود آمد كه اين نرم افزار محصول تلاش دانشجويان و استادان بخش "مركز ملي كاربردهاي ابركامپيوتر " در دانشگاه ايلينويز آمريكا بود.
اين نرم افزار امكانات اشاره و كليك به وسيله موس را فراهم كرد و كاربران ميتوانستند صفحات وب يا مجموعهاي از متن و گرافيك را كنار هم بگذارند تا بتوانند آنها را روي اينترنت ببينند.
صفحات وب هر روز متولد ميشدند و اواسط سال 1994 سه ميليون كامپيوتر در دنيا به اينترنت وصل شدند اما طبق آمارهاي ارائه شده 51 درصد كاربران فعلي اينترنت در دنيا بعد از سال 1995 وارد اين محيط شدهاند.
رشد روزافزون اينترنت و سادهتر شدن استفاده آن همچنان ادامه يافت به نحوي كه هم اكنون ميليونها انساني كه از اينترنت استفاده ميكنند نيازي ندارند كه نكات فني اينترنت را بدانند و اينترنت در نظر بيشتر كاربران منبع سرگرمي اطلاعات است .
هم اكنون بيشترين مصرف اينترنت در ميان كاربران جهان پست الكترونيكي يا همان ايميل است كه يكي از ابزارهاي ارتباطي كارآمد به شمار ميرود. پيامها از كامپيوتري به كامپيوتر ديگر با سرعت پرواز ميكنند و منتظر مي مانند تا شخص فرصت خواندن آنها را پيدا كند .
كارشناسان معتقدند كه ماهانه 10 درصد به تعداد كاربران اينترنت افزوده ميشود ولي تعداد دقيق كاربران كه روزانه از آن استفاده ميكنند مشخص نيست. طبق گزارشات سازمان هاي بين المللي در پنج سال اخير تعداد كاربران اينترنت در جهان دو برابر شده و هم اكنون تعداد كاربران به مرز دو ميليارد نفر رسيده است كه اين گزارشات از ثبت بيشترين ميزان رشد كاربران در كشورهاي در حال توسعه خبر مي دهند.
سالشمار حضور اينترنت در ايران
ورود اينترنت به ايران به سال 1370 برميگردد اما كاربرد اين فناوري نوظهور به شكل گسترده تنها در چند سال اخير ميان عموم مردم مورد استفاده قرار گرفته است.
حدود 23 سال پيش يك ايراني كه كارمند دانشگاه بركلي كاليفرنيا بود اولين كامپيوتر را به نام "تهران " كه محتوايش مطالب مربوط به ايران بود به شبكه اينترنت وصل مي كند. وي در سال 72 نيز اولين وب سايت ايراني را به عنوان يك پايگاه اطلاعات و منابع ايراني در وب مستقر مي كند كه جزء اولين وب سايتها و وب سرورهاي خارج از اروپا محسوب مي شود.
اما شكل گيري اينترنت به معناي امروزي در ايران به ايجاد مركز تحقيقات فيزيك نظري در سال 68 و اقدامات اين مركز براي همكاري و ايجاد پروژه هاي تحقيقاتي و علمي بين دانشگاههاي ايران و مؤسسات بين المللي برميگردد.
در سال 71 با تلاش هاي صورت گرفته از سوي اين مركز تعداد كمي از دانشگاههاي ايران از جمله دانشگاه صنعتي شريف و دانشگاه گيلان به اينترنت وصل شدند تا با دنياي خارج ايميل رد و بدل كنند. در آن سالها كسي تصور امكان تجارت، خريد و فروش، پرداخت وجه، آموزش و بسياري از كاربردهاي فعلي بر بستر اينترنت را نداشت و تنها استفاده اي كه از اينترنت صورت مي گرفت تبادل ايميل بود.
پس از اين سال بود كه تقريبا همه ساله اقدامات و ابداعات جديدي بر بستر اينترنت در ايران شكل گرفت كه هريك از آنها توانست مبناي استفاده اقشار مختلف مردم از اين پديده قرار گيرد.
ثبت دامنه ملي دات آي آر - IR - در سال 72 يكي از اقدامات موثر در قلمرو اينترنت ايراني محسوب مي شود كه توانست مشخصه اي تعيين شده براي هويت ايران در فضاي اينترنت شكل دهد . اين اقدام از سوي مركز تحقيقات فيزيك نظري انجام شد كه هنوز نيز تنها نهاد ثبت اسامي قلمرو دامنه هاي اينترنتي در ايران به رسميت شناخته مي شود. در همين سال اولين ليست ايميل ايراني كه موضوعي ورزشي داشت به راه افتاد تا اولين طومار ايرانيان در شبكه اينترنت راهاندازي شود و هزاران ايراني از سراسر دنيا بتوانند در مورد اخبار و حوادث ورزشي ايران تبادل نظر كنند.
در سال 72 اقدام مهم ديگر تدوين و انتشار نسخه فارسي مرورگر اينترنتي "موزاييك " بود تا كاربران ايراني بتوانند متن فارسي را در وب سايتها به نمايش درآورند كه پس از اين اقدام محتواي روزنامه همشهري براي اولين بار به زبان فارسي روي وب قرار گرفت.
مركز تحقيقات فيزيك نظري در سال 73 توسط يك مودم 9600 بيتي با دانشگاه وين در اتريش براي اولين بار يك لينك IP تماموقت اينترنت برقرار كرد و در اولين فرصت حدود هجده دانشگاه و مؤسسه تحقيقاتي از طريق مركز تحقيقات فيزيك نظري و رياضيات به اينترنت دسترسي پيدا كردند. در همين سال بود كه بهدنبال اتصال به اينترنت، موسسه "ندا رايانه " فعاليت خود را بهعنوان اولين ISP در ايران آغاز كرد.
اولين مجله اينترنتي ايراني در سال 74 در وب منتشر شد و در همين سال نيز مجلس شوراي اسلامي تاسيس شركت امور ارتباطات ديتا را تحت نظر شركت مخابرات ايران تصويب كرد تا تصدي توسعه خدمات ديتا در سطح كشور بهطور انحصاري در اختيار اين شركت قرار گيرد. از ديگر اتفاقات فراموش نشدني سال 74 مي توان به پخش زنده اينترنتي اولين مسابقه فوتبال ( ايران- عربستان در تهران) توسط صدا و سيما بهطور زنده در اينترنت و از طريق وب سايتي در انگلستان اشاره كرد.
در سال 75 طبق اعلام موسسات جهاني حدود 2 هزار نفر در ايران كاربر اينترنت مي شوند كه با توجه به سرعت دسترسي پايين و پهناي باند چند بيت در ثانيه تنها موفق به ارسال و دريافت ايميل مي شدند.
به گفته كارشناسان كاربردهاي اينترنت در سالهاي اول ورود به ايران تنها مربوط به ارسال و دريافت ايميل متن در حد چند كيلوبيت مي شد و براي ارسال يك عكس دو هزار كيلوبيتي كاربر بايد حدود دو ساعت زمان صرف مي كرد. در آن سالها بيشترين سرعت اينترنت حداكثر 64 كيلوبيت در ثانيه بود.
از اين سال به بعد رفته رفته اينترنت نمود پررنگتري در جامعه ايراني پيدا كرد به نحوي كه در سال 76 براي اولين بار در تاريخ انتخابات ايران، نامزدهاي رياست جمهوري وب سايت هاي رسمي خود را منتشر كردند تا فعاليتهاي تبليغاتيشان را به خارج از ايران گسترش دهند و خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران اخبار خود را از طريق وب سايت انتشار داد.
در سال 76 همچنين براي توسعه پهناي باند اينترنتي، مركز تحقيقات فيزيك نظري و رياضيات از طريق يك لينك جديد 128 كيلوبيتي به ماهواره Archway در شهر ميلان ايتاليا وصل مي شود كه بعد از اين اتصال وضع اينترنت در دانشگاههاي كشور كمي بهتر شد كه چند ماه بعد ظرفيت اين اتصال به نقطه اشباع رسيد و در سال 77 اين سرعت اتصال به 512 كيلوبيت در ثانيه ارتقا يافت.
در اين سال شمار مشتركان اينترنت در ايران 5 هزار نفر تخمين زده شد و پروژه يونيكد نيز با قرارداد شورايعالي انفورماتيك و با نظارت و مديريت فني دانشگاه صنعتي شريف تحت عنوان " فارسي وب " آغاز شد كه هدف آن گنجاندن كامل و جامع الفباي فارسي در استاندارد يونيكد، نشر فارسي در كامپيوتر به ويژه اينترنت و وب و استاندارد سازي بود تا مشكل فونت هاي غيراستاندارد موجود در نرم افزارهاي ايراني حل شود كه در اواخر سال 79 ايران بهطور رسمي عضو كنسرسيوم يونيكد شد.
آغاز اولين پديده وبلاگ نويسي در ايران نيز به سال 80 برميگردد و اولين سرويس وبلاگ نويسي ويژه فارسي زبانان "پرشين بلاگ " در ايران آغاز به كار مي كند كه هدف تيم ارائه دهنده اين سرويس مجاني ايجاد محيطي كاملا فارسي از جمله متننويس سازگار با زبان فارسي، تقويم شمسي و سيستم نظرخواهي فارسي و متمركز كردن وبلاگ نويسان فارسي زبان در يك سايت و در نتيجه افزايش بينندگان اين وبلاگها است كه در عرض هفت ماه نزديك به 21 هزار ايراني براي استفاده از اين سرويس ثبتنام مي كنند.
ايران نخستين كشور خاورميانه كه به اينترنت وصل شد
سياوش شهشهاني استاد فيزيك دانشگاه شريف و مسئول اسبق ثبت پسوند ملي ايران در پژوهشگاه دانش هاي بنيادي ايران در گفتوگويي اعلام كرده كه ايران اولين كشور خاورميانه بود كه به اينترنت وصل شد. وي مي گويد كه در آن زمان بسياري از سازمان هاي خارجي از كمك به ايران خودداري كردند اما با اين وجود اينترنت در ايران شكل گرفت.
شهشهاني معتقد است كه از سال 68 تب ايميل و اينترنت در اكثر دانشگاههاي كشور فراگير شده بود اما زماني كه اينترنت به معناي واقعي وارد كشور شد به سال 70 برميگردد.
وي با تاكيد بر اينكه در مركز تحقيقات فيزيك نظري به اين نتيجه رسيديم كه پست الكترونيك براي يك مركزتحقيقاتي كه ميخواهد با دانشگاههاي دنيا ارتباط داشته باشد ضرورتي اجتناب ناپذير است، گفته است كه به دليل شرايط پس از جنگ، برنامه گسترش ارتباط با دانشگاههاي خارجي مورد نظر بود و يكي از سرلوحههاي مركز تحقيقات بهشمار ميآمد . به همين دليل ايميل ارزانترين و سريعترين روشي بود كه مورد توجه قرار گرفت.
وي در مورد اولين اتصال ايران به شبكه اينترنت نيز گفته است كه اواخر سال 1992 ميلادي از طريق اتصال تلفني به دانشگاه لينس اتريش وصل شديم كه بعدها با يك خط استيجاري به دانشگاه وين اتريش كه آن زمان از نقاط اصلي اتصال به شبكه بود وصل شديم.
به گفته دكتر شهشهاني اواخر سال 93 ميلادي پروتكل IP/ICP در ايران راهاندازي شد كه امكان اتصال به شبكه اينترنت را فراهم كرد و ايران حدود يك سال بعد از دانشگاههاي اروپايي به شبكه اينترنت وصل شد.
وي سرعت اتصال در آن سال را بسيار كم عنوان كرد و گفت: كل ظرفيت اتصال كشور 9.8 كيلوبيت در ثانيه بود البته در آن زمان هنوز سرويسهاي Web و فايلهاي گرافيكي راه نيفتاده بود و همين سرعت 9.8 كيلوبيتي براي تبادل ايميل كفايت ميكرد.
اين درحالي است كه به گفته مسئولان فعلي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات هم اكنون ايران در بحث ميزان تامين پهناي باند اينترنت در منطقه خاورميانه در رده هاي آخر قرار دارد اما از لحاظ رشد كاربران اينترنتي طي ده سال گذشته رتبه دوم منطقه را به خود اختصاص داده است.
نگاهي به تعداد كاربران اينترنت در ايران و جهان
طبق سرشماري هاي انجام شده در سال 1996 تعداد كاربران اينترنت در جهان 36 ميليون نفر بود كه حدود 9 دهم درصد از جمعيت كل دنيا را تشكيل مي دادند و در اين سال شمار كاربران ايران 2 هزار نفر تخمين زده شده است.
در سال 97 ميلادي تعداد كاربران اينترنت در جهان 76 ميليون نفر يعني 1.8 درصد جمعيت جهان بود كه شمار كاربران ايراني 5 هزار نفر تخمين زده شده است.
در سال 98 تعداد كاربران اينترنت در جهان 147ميليون نفر يعني 3.6 درصد جمعيت جهان و شمار كاربران ايراني 22 هزار نفر تخمين زده شد.
در سال 99 تعداد كاربران اينترنت در جهان 195ميليون نفر يعني 4.6 درصد جمعيت جهان برآورد شد كه سهم كاربران ايراني 48 هزار نفر بوده است.
در سال 2000 ميلادي تعداد كاربران اينترنت در جهان 368 ميليون نفر يعني 6 درصد جمعيت جهان و شمار كاربران ايراني 132 هزار نفر تخمين زده شده است.
در سال 2001 تعداد كاربران اينترنت در جهان 531 ميليون نفر يعني 8.5 درصد جمعيت جهان برآورد گرديد كه از اين تعداد، شمار كاربران ايراني 418 هزار نفر برآورد ميشود.
پس از اين سال شمار كاربران اينترنت در ايران روند سريعتري به خود گرفت به نحوي كه درسال 2002 حدود يك ميليون و 500 هزار نفر كاربر اينترنت در كشور وجود داشت و در سال 2005 اين آمار تخميني به 15 ميليون نفر رسيد. هم اكنون نيز شمار كاربران اينترنت حدود 25 ميليون نفر اعلام شده است. |